C C C C A+ A A- X

ЗАПОВЕД № 76 на И.ф.Адм.ръководител-председател на Районен съд – Генерал Тошево на основание чл. 80. ал. 1, т.1 от Закона за съдебната власт във връзка с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол №15/12.05.2020г. и приетите с него Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия.

Дата на публикуване 18 май 2020 Последна редакция 18 май 2020 Новини Отпечатай

Р А Й О Н Е Н  С Ъ Д  –  Г Е Н Е Р А Л  Т О Ш Е В О

З А П О В Е Д

№ 76

гр. Генерал Тошево                         14.05.2020 г.

 

Росен Стоянов, И.ф.Адм.ръководител-председател на Районен съд – Генерал Тошево, на основание чл. 80. ал. 1, т.1 от Закона за съдебната власт във връзка с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол №15/12.05.2020г. и приетите с него Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия

 

Р А З П О Р Е Ж Д А М

Достъп до сградата на съда

  1. 1. В съдебната сграда се допускат страни по дела, адвокати, вещи лица, свидетели по конкретни дела, както и лица посещаващи сградата за получаване на административни услуги, включително и във връзка с дейността на Бюро съдимост, на държавния съдебен изпълнител и съдия по вписванията.

1.1. През главния вход на сградата се извършва влизането на участници в процеса, граждани и адвокати.

1.2.  През главния изход на сградата съответно е излизането на участници в процеса, граждани и адвокати.

1.3. Единствено през служебния вход/изход се извършва придвижването на съдии и съдебни служители на съда.

1.4. С цел спазване на необходимата физическа дистанция на участниците в процесите непосредствено преди започване на конкретното дело се допускат призованите за едно дело.

1.5. Поради невъзможност за постоянно проветряване на коридорите на съда призованите за следващо съдебно заседание изчакват пред съдебната сграда.

1.6. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА е дезинфекцията при влизане в сградата и от главния, и от служебния вход.

1.7. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО всички, влизащи в съдебната сграда, трябва да бъдат с ръкавици  и маски/ шлемове.

1.8. Не се допускат лица с външна симптоматика на заразяване – температура, кашлица и др.

1.9. Запазва се организацията на административната дейност, свързана с приемане на книжа, обслужване на граждани и адвокати на принципа на „едно гише“.

Достъп до регистратурата и съдебното деловодство

  1. Достъп до регистратурата и съдебното деловодство се предоставя само на:

2.1. Страни и техни процесуални представители за справки по дела.

2.2. Граждани и адвокати при получаване на изпълнителни листи и заверени преписи от съдебни актове, както и при подписване на молби за издаването им при спазване на дистанция при влизане в сградата и пред деловодството.

2.3. В деловодството се допуска влизане на не повече от 1 човек (при необходимост от преводач, тълковник, процесуален представител, се допуска втори човек при спазване на дистанция между допуснатите).

2.4. След всяко посещение в деловодството на външен за съда човек дежурен служител дезинфекцира с препарати.

2.5. ОПРЕДЕЛЯМ следното работно време за съдебното деловодство, както следва:

  1. Сутрин от 9.00 часа до 12.00 часа
  2. Следобед от 14.00 часа до 17.00 часа

2.6. Да се извършва цялостна дезинфекция на общите части и помещенията с обществен достъп от 08.00 до 09.00 часа и от 12.00 часа до 14.00 часа от чистача.

2.7. Дезинфекция и последващо проветряване на всички работни помещения да се извършва без присъствие на магистрати, съдебни служители, адвокати и граждани, а на съдебните зали – между делата в заседанието или съобразно разпорежданията на председателите на състави.

Режим на достъпа до съдебните зали и провеждането на открити съдебни заседания

  1. Достъп до съдебна зала № 1 и № 2 се предоставя само на лицата, призовани по образуваните и насрочени за разглеждане през съответния ден дела и техните процесуални представители.

3.1. В съдебните зали се допускат само поименно повиканите участници в непосредствено предстоящото за разглеждане дело, при спазване на дистанция съгласно указанията на здравните органи и спазване на мерките за безопасност.

3.2. В зависимост от възможностите вещите лица по делата е препоръчително да изчакват пред съдебната зала до поканването им, а свидетелите, непосредствено след изслушването им да напускат съдебните зали и сградата. Да не се допуска по делата публика, включително стажанти, журналисти и др. лица извън участниците в конкретните производства.

3.3. Да се приберат от коридорите всички пейки, бюра, столове и др. подобни или да се ограничат чрез ленти или друг подходящ начин за забраната за ползването им.

3.4. На лицата, призовани по образуваните и насрочени за разглеждане през съответния ден дела, и/или техните процесуални представители, се предоставя достъп до съдебната зала в сградата на Районен съд – Генерал Тошево за времето на съдебното заседание, след като удостоверят това си качество с призовка или препис от съдебния акт за насрочване на делото в открито съдебно заседание/ съобщение на телефона/ на електронен адрес.

3.5. Не се допуска достъпът на външни лица до останалите помещения и зони в сградата на съда.

3.6. График на делата, насрочени за разглеждане в открито заседание, се публикува най-късно до четвъртък на седмицата, предхождаща датата на заседанието, на интернет страницата на Районен съд – Генерал Тошево.

3.7. На електронните табла на Районен съд – Генерал Тошево да се обявяват на номерата на делата, които ще се разглеждат от съда през същия ден.

3.8. В случай, че дадено лице откаже да извърши дезинфекция, да постави предпазна маска и ръкавици, служителите, отговарящи за достъпа до сградата на Районен съд – Генерал Тошево, съставят протокол, в който описват констатираните обстоятелства и го предават на съдебния състав, който разглежда делото, по което е призовано лицето.

3.9. Задължително се извършва дезинфекция на съдебната зала след всяко разгледано дело от заседанието на съответния състав.

3.10.Когато няма обективна възможност за спазване на мерките за безопасност, дело във вече подготвен и обявен график може да се отсрочи, след съгласуване между съдията и Председателя на съда за друга дата, към която би могло да се осигури нормалното му разглеждане или по обоснована преценка за период след отпадане на опасността от заболяването.

3.11.Посочената по-горе категория дела се отразяват в нарочен електронен регистър, в който Председателят на съда се задължава да отразява тези дела. В регистъра се посочва номерът на делото, съдията-докладчик, причината за отсрочване и датата на насрочване.

3.12. Указва на съдиите да преценят възможността за разглеждане на всички насрочени вече дела в едно заседание съобразно мерките по решението на Съдийска колегия по Протокол № 15/12.05.2020 г., с цел недопускане струпване на хора пред съда и съдебната зала. Съдиите следва своевременно да прегледат графиците си с насрочени дела.

3.13. В случай че не е възможно провеждане съобразно мерките за безопасност или съдебното заседание не може да бъде проведено в предварително определената времева рамка, следва със знанието на Председателя на съда да се предприемат действия за отсрочване или при забава да се уведомят служителите на съдебна охрана на входа, отговорни за пропускателния режим, за възможна забава в определен график за деня. В случай, че дело или дела се отсрочват от графика за съответния ден, на надлежно призованите страни следва да се съобщи незабавно, а при предвидимо закъснение в графика, съдът следва непосредствено преди заседанието да обяви приблизителния час на разглеждане на отделните дела и да ги разгледа в него.

3.14. С оглед обстоятелството, че вече са насрочени делата и уведомени страните, вкл. и за месец юни, указва на съдиите от Районен съд – Генерал Тошево да не насрочват по няколко дела в един и същи час занапред, да насрочват по-малък брой дела през по-голям интервал от време помежду им, съобразявайки предвидимата специфика на всяко дело, както и да не се насрочват дела в интервала от 12.00 часа до 14.00 часа.

3.15. Провеждането на заседанието чрез видеоконферентна връзка се осъществява след предварително искане до и разрешение от административния ръководител на съда, а чрез интернет приложения – по разрешение на съдия –доклачик и със съдействието на съдебния администратор.

3.16. Списъците с насрочените дела по състави да се докладват на Председателя Районен съд – Генерал Тошево, най - късно в четвъртък, за делата през следващата седмица, за осъществяване контрол по насрочване на делата за едно съдебно заседание с цел предотвратяване на всякакви опасности от зараза за съдии, прокурори и участници в процеса.

Относно работата на службите/деловодствата

            4.1. Изплащането на възнаграждения на вещи лица, особени представители, преводачи и др. и всякакви други плащания да се осъществяват по банков път. За уточняване на плащането и издаване на необходимите документи – фактура, сметка за изплатени суми и др. е необходимо да се обърнете предварително към главния счетоводител на тел.0883265105.

4.2.  Възлага на административния секретар да изготви графици за периода от 14.05.2020г. - до 15.06.2020г. за работа на общата и специализирана администрация при спазване указанията на Съдийска колегия на ВСС.

4.3. Съдебните служители, които не са в график, подпомагат установената организация за провеждане на открити съдебни заседания и реда в деловодството.

4.4.Съдебните служители, които не са дежурни и в графика за деня, са на разположение в рамките на работното време на съда, за да могат да се явят при възникнала необходимост, в периода от 13.05.2020г. до 15.06.2020г. и/или до отпадане на риска от заразата с COVID-19.

4.5.Задължава административния секретар да представи справка за свършената работа относно съдебните служители през текущия месец.

4.6.Насърчава съдебните служители от Районен съд – Генерал Тошево да се включат в дистанционните обучения организирани от НИП,  от административния ръководител на съда или други.

4.7.Съдебните секретари да бъдат включени в графика за работа в деловодството и в обработката на делата.

4.8.Съдебните служители, които не са дежурни и в график (насрочени открити заседания), не са задължени да присъстват физически в сградата на съда.

4.9.В случай на възможност (наличие на компютри/ лаптопи за работа от вкъщи) да се продължи работата на служителите и дистанционно.

Относно организацията на работа на съдиите от Районен съд – Генерал Тошево

5.1. Съдиите, които не са дежурни и в график (насрочени открити заседания), не са задължени да присъстват физически в сградата на съда.

5.2.  Дистанционната работа на съдиите продължава до 15.06.2020г. След посочената дата съставеният график ще бъде актуализиран към поетапно разширяване на присъствения състав, при спазване на ротацията до момента, в който Националният оперативен щаб и Правителството на България обявят, че опасността от зараза с COVID-19 е отминала.

5.3. Задължава съдиите, които не са дежурни и в графика за деня, да бъдат на разположение в рамките на работното време на съда, за да могат да се явят при възникнала необходимост, в периода от 13.05.2020 г. до 15.06.2020 г. и/или до отпадане на риска от заразата с COVID-19.

5.4. Председателят на съда да продължи с отчитането и предоставяне на справка на Съдийска колегия на ВСС за свършената от съдиите работа през текущия месец.

5.5. Насърчава съдиите от Районен съд - Генерал Тошево да се включат в дистанционните обучения, организирани от НИП, от административния ръководител на съда или други квалификационни формати.

Относно подаване и получаване на съдебни книжа по електронен път. Информация по електронен път или по телефон

6.1. Съдебни книжа могат да се подават на обявените от Районен съд - Генерал Тошево електронни адреси.

6.2. Съдебното деловодство да изпраща съдебните книжа по електронен път на заявените от страните и/или на техните процесуални представители електронни адреси или чрез ЕПЕП при изрично заявление за това от страните и/или техните процесуални представители.

6.3. Работата с вещи лица да се извършва по възможност в зависимост от обема на делото по електронен път, като се сканират необходимите за експертизата документи, които да бъдат изпратени по електронен път на вещото лице.

Входирането на изготвените експертизи да става по електронен път.

6.4. При възможност призоваването по делата да се осъществява по телефон или на ел.адрес, със съответното удостоверяване, до официалното обявяване на отпадане на риска от зараза. Единствено при липса на посочен по делото телефон или електронен адрес, призовки, съобщения и съдебни книжа се връчват и изпращат на хартиен носител, по обичайния ред.

6.5. Задължава системния администратор да постави на интернет страницата на съда каталог на всички електронни услуги, които се извършват в Районен съд – Генерал Тошево, както и актуалните електронни адреси.

 Относно работата на призовкарите

7.1. Призовкаря да бъде снабдяван ежедневно с необходимия брой висококачествени маски, предпазни шлемове и др. подходящи средства за безопасно извършване на дейността му.

7.2. Административния секретар да създаде организация за ежедневно връчване на възможен брой призовки и съобщения от призовкаря.

7.3. В квартали, с компактно население на болни с коронавирус или под карантина, установено от здравните власти, да не се връчват призовки до отпадане на обективната причина. За тези райони се правят уведомявания по телефона или електронен път, или по пощата с обратна разписка.

Относно работа на пресслужба на Районен съд – Генерал Тошево

8.1. Служителят „връзки с обществеността“ в Районен съд - Генерал Тошево да подготвя ежедневни подробни справки за делата с обществен интерес и по тези, по които медии и журналисти заявяват интерес.

8.2. Публичността на проведените съдебни заседания (при наличие на медиен интерес) да бъде осигурена чрез нарочно съобщение на страницата на съда/до медиите, изготвено от съдия - докладчика непосредствено след приключване на съдебното заседание.

8.3. Служителят „връзки с обществеността“ да предостави на журналистите телефон за постоянна връзка и електронен адрес за кореспонденция.

8.4. Ограничаването на публичността на съдебните процеси да се компенсира с медийни кампании за:

  1. Насърчаване ползването на електронните услуги и електронното правосъдие, предоставяни от Районен съд - Генерал Тошево.
  2. Информиране на обществото относно - начина на поетапно нормализиране на работата на съдилищата; движението на делата, което ще се случва по-бавно от обичайното предвид натрупаната работа и съобразяване със задължителните предписания за безопасност; необходимото по-дълго време за провеждане на съдебно заседание; комуникацията със съда; взаимната необходимост от разбиране и търпение с цел запазване живота и здравето на всички - граждани, адвокати, вещи лица, магистрати и съдебни служители.

Мерки за безопасност

9.1. Всички актуални предприети мерки за безопасност и хигиена, утвърдени в Районен съд - Генерал Тошево - ползване на маски, шлемове, дезинфектанти, периодика на хигиенизиране и др. запазват своето действие.

9.2. Не се препоръчва ползването на климатиците в съда.

9.4. Да се постави дезинфектант на входовете на съда.

9.5. Ведно с дезинфекцирането на всички помещения на съда да се дезинфекцират и ползваните помещения от съдебната охрана, конвойните помещения и помещенията ползвани от агенция по вписванията.

                   

                   Настоящата заповед влиза в сила от 14.05.2020 година и има действие до момента на промяна на обстоятелствата наложили издаването й.

                   Контролът по изпълнение на заповедта възлагам на Административниясекретар.

                  Със заповедта да се запознаят магистратите, съдебните служители, служителите от Агенция по вписванията и дежурните служители от ОЗ „Охрана” в Районен съд – Генерал Тошево за сведение и изпълнение.

                 Системният администратор да публикува настоящата заповед на интернет страницата на съда.

                 Информация относно предприетите действия и създадената организация и заповедта да се публикува на сайта на Районен съд – Генерал Тошево.

 

 

                                                                                                                                  И.ф.Адм. ръководител,

                                                                                                                                   Председател:                                        (Р. Стоянов)

 

 

 

 

 

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация